Voortgangsrapportage - Discriminatie in dienstverlening. Ervaringen en lessen om discriminatie in publieke dienstverlening te voorkomen en te bestrijden

De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme brengt voor de tweede keer een voortgangsrapportage uit. De voortgangsrapportage ‘Discriminatie in dienstverlening. Ervaringen en lessen om discriminatie in publieke dienstverlening te voorkomen en te bestrijden’ biedt inzicht in de manier waarop publieke dienstverleners risico’s op discriminatie in hun dienstverlening kunnen identificeren en aanpakken.

In 2024 startte de staatscommissie een pilot met een instrument - de Discriminatietoets Publieke Dienstverlening – waarmee overheidsorganisaties kritisch naar zichzelf kijken en werken aan proactieve bestrijding van discriminatie en racisme in hun dienstverlening. De noodzaak daarvan is glashelder: patronen van discriminatie en racisme zitten diep verankerd in de dienstverlening van de overheid. Dat blijkt niet alleen uit de reeks aan casussen die het afgelopen jaar de landelijke media haalden, maar ook uit onze pilot. Discriminatie in de publieke dienstverlening is zorgelijk, omdat discriminatie leidt tot individuele schade, maatschappelijke ontwrichting en kosten voor de samenleving, zoals hersteloperaties die miljarden kosten. Juist daarom is het van groot belang om concrete stappen te zetten en effectieve methoden te ontwikkelen om risico’s op discriminatie aan te pakken.

Samen met de gemeente Arnhem, de Douane en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hebben we in 2024 geanalyseerd of de Discriminatietoets helpt bij het opsporen en aanpakken van risico’s op discriminatie. Vanuit ons perspectief als wetenschappelijke commissie keken we daarbij in hoeverre onze toets betrouwbaar en valide is en werkt in de praktijk.

Je kunt de tweede voortgangsrapportage hieronder downloaden en lezen.