Voortgangsrapportage - Keer op keer. Inzichten in gestapelde discriminatie-ervaringen in Nederland en Europa
De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme brengt voor de derde keer een voortgangsrapportage uit. Uit deze voortgangsrapportage 'Keer op keer. Inzichten in gestapelde discriminatie-ervaringen in Nederland en Europa' blijkt dat cumulatieve discriminatie in vergelijking met andere Europese landen in Nederland vaker voorkomt. Naarmate de stapeling sterker is, nemen maatschappelijke betrokkenheid en vertrouwen in de politiek en overheid af.
De staatscommissie vroeg onderzoekers van de Radboud Universiteit een bestaande Europese dataset te analyseren, om cumulatieve discriminatie in kaart te brengen. Dit onderzoek is uitgevoerd vanuit een zogenaamd ‘intersectioneel’ perspectief, waarbij niet alleen is gekeken naar één kenmerk (bijvoorbeeld etniciteit of geslacht), maar naar combinaties. Uit het onderzoek blijkt dat keer op keer gediscrimineerd worden allerlei gevolgen heeft. De maatschappelijke betrokkenheid van degenen die het overkomt neemt af en hun vertrouwen in de politiek en de overheid daalt. Daarnaast voelen mensen zich minder verbonden met de samenleving, worden ze economisch kwetsbaar en is hun gezondheid aantoonbaar slechter.
De derde voortgangsrapportage van de staatscommissie kan worden gezien als een oproep om meer aandacht te besteden aan de gevolgen voor de mensen die te maken hebben met deze opstapeling van discriminatie-ervaringen. Tegelijkertijd roept het de politiek en de overheid op om cumulatieve discriminatie beter te begrijpen, zodat zij effectiever antidiscriminatiebeleid kunnen voeren.
Je kunt de derde voortgangsrapportage en de achtergrondstudie hieronder downloaden en lezen.